Geschiedenis en cultuur

Canadese kunstgeschiedenis

De Canadese kunstgeschiedenis is een rijke en gevarieerde geschiedenis die teruggaat tot de pre-koloniale periode. De kunst van de inheemse volkeren van Canada, zoals de Inuit, de Haida en de Kwakwaka’wakw, is van bijzonder belang en heeft een grote invloed gehad op de Canadese kunst in het algemeen. In dit artikel zullen we de belangrijkste ontwikkelingen in de Canadese kunstgeschiedenis bespreken, van de pre-koloniale periode tot het heden.

Pre-koloniale periode

De inheemse volkeren van Canada hebben een rijke traditie van kunst en ambacht. De kunst van de Inuit, bijvoorbeeld, omvatte houtsnijwerk, beeldhouwkunst, textielkunst en schilderkunst. De Haida en de Kwakwaka’wakw, die in het westen van Canada woonden, waren bekend om hun totempalen, maskers en andere sculpturen. Deze kunstwerken waren niet alleen decoratief, maar hadden ook een spirituele betekenis en werden vaak gebruikt bij ceremonies en rituelen.

Koloniale periode

Met de komst van de Europeanen in de 16e eeuw begon de koloniale periode in Canada. De Europese kunst had een grote invloed op de Canadese kunst, vooral in de 18e en 19e eeuw. De meeste kunstenaars in deze periode waren immigranten uit Europa, vooral uit Groot-Brittannië en Frankrijk. Ze schilderden voornamelijk landschappen, portretten en historische gebeurtenissen.

Een van de bekendste kunstenaars uit deze periode was Cornelius Krieghoff, een Duitse immigrant die vooral bekend was om zijn schilderijen van het Canadese landschap en het dagelijks leven van de inheemse volkeren. Andere bekende kunstenaars uit deze periode waren Paul Kane, William Brymner en Tom Thomson.

20e eeuw

De 20e eeuw was een belangrijke periode in de Canadese kunstgeschiedenis. In deze periode ontstonden verschillende kunstbewegingen die de Canadese kunst veranderden en vernieuwden. Een van de belangrijkste bewegingen was de Group of Seven, een groep van Canadese kunstenaars die bekend stonden om hun schilderijen van het Canadese landschap.

De Group of Seven werd opgericht in 1920 en bestond uit zeven kunstenaars: Franklin Carmichael, Lawren Harris, A.Y. Jackson, Frank Johnston, Arthur Lismer, J.E.H. MacDonald en Frederick Varley. Ze schilderden voornamelijk landschappen in een stijl die bekend stond als het “Canadese schilderen”. Deze stijl was gebaseerd op de ideeën van de Amerikaanse kunstenaar Arthur Wesley Dow, die de nadruk legde op de compositie en het gebruik van kleur en vorm.

De Group of Seven had een grote invloed op de Canadese kunst en wordt vaak gezien als de eerste echte Canadese kunstbeweging. Andere belangrijke kunstenaars uit deze periode waren Emily Carr, die bekend stond om haar schilderijen van de inheemse volkeren en het landschap van British Columbia, en Tom Thomson, die bekend stond om zijn schilderijen van de wildernis van Ontario.

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog veranderde de Canadese kunst opnieuw. Er ontstonden verschillende nieuwe kunstbewegingen, waaronder de Automatisten en de Painters Eleven. De Automatisten waren een groep kunstenaars die zich richtten op het onderbewuste en het spontane, terwijl de Painters Eleven zich richtten op abstracte kunst.

Een van de bekendste kunstenaars uit deze periode was Jean-Paul Riopelle, een schilder die bekend stond om zijn abstracte schilderijen. Andere belangrijke kunstenaars uit deze periode waren Jack Bush, Harold Town en Michael Snow.

Hedendaagse kunst

De Canadese kunst blijft zich ontwikkelen en vernieuwen. Hedendaagse Canadese kunstenaars werken in verschillende stijlen en media, van schilderkunst en beeldhouwkunst tot fotografie en videokunst. Een van de bekendste hedendaagse Canadese kunstenaars is Brian Jungen, die bekend staat om zijn sculpturen gemaakt van sportartikelen en andere alledaagse voorwerpen.

Andere belangrijke hedendaagse Canadese kunstenaars zijn Shary Boyle, die bekend staat om haar keramische sculpturen en tekeningen, en Kent Monkman, die bekend staat om zijn schilderijen en installaties die de geschiedenis van de inheemse volkeren van Canada onderzoeken.

Conclusie

De Canadese kunstgeschiedenis is een rijke en gevarieerde geschiedenis die teruggaat tot de pre-koloniale periode. De kunst van de inheemse volkeren van Canada heeft een grote invloed gehad op de Canadese kunst in het algemeen. In de 20e eeuw ontstonden verschillende kunstbewegingen die de Canadese kunst veranderden en vernieuwden, waaronder de Group of Seven, de Automatisten en de Painters Eleven. Hedendaagse Canadese kunstenaars werken in verschillende stijlen en media en blijven de Canadese kunst vernieuwen en ontwikkelen.

Rating post

Dit is ook Canada